Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян - учените, които откриват отделните сензори

...
Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян - учените, които откриват отделните сензори
Коментари Харесай

Откривателите на рецептори за температура и допир в човешкото тяло грабнаха Нобела за медицина

Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян - учените, които откриват отделните датчици в човешкото тяло, които дават отговор за чувствата на външни фактори – като топлота, мраз и напън, получиха Нобеловата премия в региона на физиологията или медицината, оповестява нобеловия комитет на уеб страницата си, предава Bloombergtv. Отличеното изобретение изяснява молекулярната основа за чувство на топлота, мраз и механична мощ, която е фундаментална за способността ни да усещаме, интерпретираме и взаимодействаме с нашата вътрешна и външна среда, добавя DW.

Техните открития „ ни разрешиха да разберем по какъв начин топлината, студът и механичната мощ въздействат на нервните импулси “, се споделя в Съобщение на Нобеловия комитет. Откритията на двамата са спомогнали за създаване на лекувания за необятен набор от болестни положения, в това число хронична болежка. За да разпознават нервните датчици, които реагират на топлота двамата учени са употребявали капсаицин - дейния сътрудник в лютите чушки, с цел да разпознава нервните датчици.

С обособени проби пък Ардем Патапутиан е разкрил обособени датчици, чувствителни към напън в клетките, които реагират на механична стимулация.

Победителите бяха оповестени в понеделник от Томас Перлман, общоприет секретар на Нобеловия комитет.

„ Това в действителност разкрива една от тайните на природата “, споделя Томас Перлман, представен от AP. " Това в действителност е нещо, което е от решаващо значение за оцеляването ни, тъй че е доста значимо и надълбоко изобретение. "

Патапутян е роден през 1967 година от арменски родители в Ливан и се реалокира в Лос Анджелис. Той е професор в Scripps Research, Ла Джола, Калифорния. Преди това е провеждал проучвания в Калифорнийския университет, Сан Франциско и Калифорнийския институт на Технологии, Пасадена.

Роденият в Ню Йорк 65-годишен Джулиъс е професор в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Кариерата му стартира в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР